Close Panel

Amit itt próbálgatok, az továbbra is az, hogy általam feljátszott különböző zenesávokból veszek hangmintákat, és abból próbálok valami mást csinálni AKAI MPD-vel – azaz olyan samplingelt zenét létrehozni, amiben nincsen “lopás”, hanem saját magamtól lopok :)

Maga a zene egyébként arra a jelenetre emlékeztet, amikor a Rain Manben mennek át egy K-hídhoz hasonló hídon, és Dustin Hoffmann számoja a pilléreket, ezért lett Bridges a címe.

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
e!!
1 Comment »  

Na alapvetően nem vagyok egy nagy sampleres, szerintem olyan 17 éve vágok saját mintákat, de MINEK, illetve nem szoktam fél másodpercnél hosszabb dolgokat használni, csak nagyon ritkán. De miután zenész vagyok, és ez BAJ, mert mindent zenéléssel akarok megoldani, vettem egy AKAI MPD26-ot, amivel az APC40 mellé téve már tudok itthon egyedül űrállomásosat játszani pizsiben, ha más nem. Aztán ha ezen túlvagyok, akkor megpróbálok ezzel feldobolni dolgokat, arra annyira nem tetszik egyébként, konkrétan dob kéne.

Viszont szétkapott hangmintákat variálni jó lesz. Itt még szerényre vettem, az elején hallható idióta minták vannak MPD-re osztva, illetve felvettem 1-2 perc elektromos zongorás kíséretet, és utána azt is szétdobtam 16 mintára, és beütögettem. Az egész MPD-vel az a célom, hogy eltávolodjon a zeném az élőzenétől, ne az legyen, hogy 1 perc alatt felzongorázok 5-6 sávot és kész a zene, hanem legyen olyan, mintha valaki másnak a zenéjéből mintáztam volna ki. Megoldás: játszom valamit, és utána saját magamat mintázom. Na erre lesz jó az új lakó. Meg ez legalább megy USB powerről, nem úgy mint az APC a csilliárd ledjével, tehát kb. bárhol bedugom és lehet mókázni. Összeraktam még 1-2 beteg ötletet, majd ha lesz időm kicsinosítani, akkor lesz belőle feltöltött zene is. Konkrétan simán 20 percig el lehet ücsörögni ugyanarra a dobra, és totál ugyanazt a 16 hangmintát baszogatni rá. Eddig is voltak ilyen sampler padjeim, de valahogy nem tud érdekelni, ha nem 4×4 van kirakva. Most tud érdekelni :D

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
e!!
1 Comment »  

Janek, mert hogy Protect Ya Neck, a napokban láttam egy élő felvételt róla, de amúgy ennek semmi köze hozzá. Jók az új hangok, most kezdem kicsit azt érezni, hogy bármim van, de legalább egy akusztikus gitárt elő tudok rántani, ha kell. Lassan 4 éve élek a Steinberg Hypersonic nélkül, ami amolyan “minden egyben” hangszer volt, bármi kellett, abból tudtam menteni. A beteg dobok a Boonie Mayfield vonal, nekem konkrétan EZ tetszik, ennél egyenesebb soha ne legyen a dobsáv :) Lassan 20 éve MIDI-zek, és ahogy telik az idő, egyre jobban megutálom a kottát és azt, hogy a hangfelvételen kívül semmivel nem lehet ábrázolni a zenét, mégis próbálják. Az ilyen vontatott dobok jelzik azt, hogy nem lehet sem tizenhatodokban, sem tisztán shuffle tizenhatodokban gondolkodni, ahogy a szamba sem négy egyforma hosszúságú tizenhatod, és meg kell tanulni érezni. Ezekben a dobokban minden egy picit le van csúszva, vagy éppen előbb jön, mégis az EGY az mindig ott van a helyén.

És ezt élőben is le lehet hozni, a magyar Realistic Crewban Szőcs Gergő rendszeresen játszik ilyen timingot, Lázár Tibi DJ Bootsie beatjeit szokta így eltolni, illetve itt Questlove a Rootsból D’Angelo mögé játszik egy szabálytalan shuffle-t, és valami cudarul menő dolog jön össze belőle.

Még jó C64 hangok kellenének a gépemre, kicsit nagyobb választékban, mint a QuadraSID-ben, és akkor talán nekimehetnék glitch hop zenék gyártásának. Az valami olyan zene, mintha csak csúnya emberekből kellene divatbemutatót összeállítani, és mégis jól sikerülne. Bár kevés vagyok hozzá, akármilyen zeneietlennek hangzik, nagyon melós zene, és nagyon keskeny ösvényen tud jó lenni, nekem szerintem a ronda nagy lábam is szélesebb annál. De úgy vagyok vele, mint a jazzel: gondolni már tudok rá, de ha le kell játszani, akkor csak a harmada jön ki annak, amit elképzelek. Asszem azt hívják tehetséges producernek és zenésznek, akinél kijön az egész.

Ez van, ebből kell gazdálkodni :)

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
e!!
No Comments »  

Mi is történik itt :) Igazából már 2 hónapja húzom-halasztom, hogy Boonie Mayfield dobmintáiból építsek egy új samplert, mert a régit már unom. Na ez megtörtént vasárnap, kb. 2 órán át válogattam, aztán kevergettem a megfelelő hangerőt, és az egészet szépen betettem abba az Ableton szettbe, amiben alapokat szoktam összeimprózgatni. Összesen 8 különböző dobkészletet raktam össze, nekem ez a sound tetszik, majd még shaker meg csörgődob mehet mellé.

Miután ez megvolt, annyit csináltam, hogy kb. ugyanazt a lassú beatet mind a 8 dobkészletre rátettem, és impróztam mellé, így ebben a “számban” 8 ütemenként kicserélődék a szólamok 70%-a, ha úgy tetszik 4 perc alatt 8 alap szólal meg. Dobhangzás ügyben ebben az irányban szeretnék fészkelődni a következő pár hónapban :)

-

I was selecting WAV files for a new drum sample rack – I ended up having 8 octaves of different hihat-kick-snare combinations, so I have created 8 beats that go down within 4 minutes. Don’t mind its sick parts, mixing the samples took 2 hours, while I did not spend more than an hour with the music. Purpose of this song: just to be happy that I have new inspirational samples for future R&B tracks, thanks to Boonie Mayfield (Boone Doc) btw.

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
e!!
1 Comment »  

Tegnap sikerült elkapni a The Roots zenekart és rögtön utána az Electric Wire Hustle-t a Szigeten, úgyhogy jó kedvemben vagyok :) Gondolkodtam, hogy ha már azt mondja a nőci a mintában, hogy “maze”, legyen-e Méz a címe, de csak nem Horváth Charlie-val járt egy angoltanárhoz…

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 4.0/10 (1 vote cast)
e!!
No Comments »