Close Panel

13

aug

2008

M-Audio Axiom49

, | Kategória: blog | Kommentelj »

Régóta akartam egy kisebb, hordozható billentyűt, több MIDI kontrollerrel, nos hosszas latolgatás után vettem egy M-Audio Axiom49-et. Működik csak USB-ről is, tehát komolyabb hangkártya nélkül is a gépre köthető.

Ami nem tetszik: néhányszor előfordult, hogy nem küldött jelet USB-n keresztül. Áramot kapott, a gép is tudott róla, hogy ott van, mégis teljes némaság – ami lehet a billentyű hibája, és lehet az Abletoné is. Azt hiszem, be fogom kötni MIDI kábellel is, hogy ez ne fordulhasson elő élőben. Ezen kívül a tekerőpotik nekem annyira nem jöttek be. Ezek ugye valójában encoderek, azaz végtelen potméterek, nincs elejük meg végük, ahol elkezded tekerni, ott hozzáad valamilyen értékhez. De pont amiért nem igazán érezni, hogy hol jársz, hol a 0 meg a 127, nem valami jó érzés használni, a tolópotik jobban bejönnek, és félek, hogy a hagyományos tekerőpotik is jobban bejönnnének. A billentyűt kezelő Enigma nevű szoftver, ami a beállításokat USB MIDI-n keresztül volna hivatott írni/olvasni, általában lefagy, még az ég világon semmire nem használtam, ha valakinek olyan kulturált programja van, mint az Ableton Live, hanem valami régebbi vágású, pl. én ugye korábban Cubase-t használtam, számoljon azzal, hogy nem 5 másodperc lesz beidomítani.

Ami tetszik: Nagyon hálásan használható Ableton Live-val, gyorsan tanul, eszméletlen élmény, de ez kb. bármelyik MIDI kontrollerrel így lenne. 1-2 gomb tetszik amúgy rajta, nagyon jó, hogy van +1 MIDI bemenete, amit aztán külön kezel, tehát arra rádughatok még egy külső eszközt, és a szoftverben külön portként jelenik meg. Nagyon jó, hogy a felvételt, lejátszást saját gombokkal kezeli, és nagyon jól használhatók a tolópotik alatti ki-bekapcsoló gombok is. A dobpadokat nem szoktam samplerre állítani, és nincsenek beállítva a dobhangszínek hez sem, igazából sávok (patternek) indításához és megállításához használom őket. A súlyozott billentyűzete pont olyan, mint a nagy billentyűmé, annál még kicsit jobban is hasonlít (kinézetre) egy zongorához. És mivel én eddig mindig Roland billentyűket használtam, nagyon bejön, hogy a hajlító- és modulációs kar helyett külön hajlítókerék és külön modulációs kerék van, néhány hangszínt csak ezzel lehet kihasználni. Azokkal a dolgokkal együtt, amik nem tetszenek, nagyon megérte.

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen jó két billentyűn játszani, pláne, hogy a másikat is erről irányítom a próbákon. Ezen kívül vettem hozzá egy táskát, abba bedobom, és oda viszem, ahová akarom, megutaztattam már 1-2 helyre.

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
e!!
No Comments »