Close Panel

Az a véleményem, hogy a egy számhoz, vagy produceri munkához hozzáadott értékek között egyensúly kell legyen valahol a zenélés, a mintavételezés, és a hangkép között. Már feltéve, ha fogyaszthatót akar az alkotó létrehozni. Bármelyik kerül előtérbe, már más lesz belőle – ha a zenei hozzáértés van elől, akkor fúziós jazz a vége, vagy valami elborult progresszív dolog. Ha a sampling van elöl, akkor az eredetiség hiánya jelenhet meg vádként, még akkor is, ha rengeteg kreativitás kell egy csak zenei hangmintákból összeállított új zene létrehozásához (lásd: Prodigy). Ha pedig a hangkép a lényeg, az amolyan hangmérnököknek szóló tetszelgés, vagy sound installation, egy lassú, ismétlődő elemeket nem tartalmazó, 7-10-15 perces opusz gyönyörű vonós meg ütős hangokkal örömöt okoz a fülnek, mert szépen szól, de önmagában nem elég fogyasztható. Én egyikben sem vagyok elég erős, éppen ezért gondolom azt, hogy egyensúlyban kell legyenek, mert annyira értek mindegyikhez, hogy egyharmadát kitegye a számoknak. Ezért most elhagytam az egyakkordos megfejtéseket, és megnéztem, mi történik, ha visszalapozok a 4-5 szólamú jazzes akkordokhoz, és megnézem, vajon mi keresnivalója van egy hosszabb akkordmenetnek egy hiphop beatben.

A 59 Years on Field arra utal, hogy idén 59 éves a 59FIFTY formájú sapka, és az egyik Boston sapkámon díszeleg egy erre emlékeztető plecsni.

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
e!!
No Comments »  

Deep house ügy. Kaptam kölcsön még egy Axiomot, így most a dunaújvárosi próbateremben lehet 2 billentyű, de itthon is marad egy. Régen csináltam house-t, és ha már van kéznél billentyű nemcsak hiphopkodáshoz, kicsit rázongoráztam. Ettől az a szokásos nosferatora jellemző prüntyögés vegyült a puha hangszínekkel. Nem nagy ügy, viszont az első olyan zene, amiből nem tűnt el a saját stílusom, mégis deep house-nak érzem és nem valami improvizálós jazzy house-nak, talán mert kivagdostam a variációkat és hagytam, hadd ismétlődjön inkább. A kollégám szerint görög vonal, Nikos Diamantopoulos vagy Mikael Delta. Jól hangzik. A kis basszus bejátszással való visszajövés szerintem meg Babak Shayan, a maradék meg egyszerűen rám hasonlít azt kész.

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
e!!
1 Comment »  

26

dec

2010

Seven

, | Kategória: zenék | Kommentelj »

Ezt a két nappal ezelőtti Target alapjaiból kezdtem felépíteni, szerencsére tök más lett. Az első zene, ami közben nyeltem egyet, hogy na most bekötöm a lemezjátszót, de sajnos a DJ program nem ad le jelet a zeneszerző program felé, úgyhogy csak vaktába tyufityufiztam valamit. Majd legközelebb kikísérletezem, mert igazából nagyon kell a scratch a zenébe. Ó, meg az a rohadt gitár is de kéne… azért Seven, mert az idétlen karácsonyfán hétszer kell megnyomni a csengőkapcsolót, mire végre méltóztat abbahagyni a különböző varázslást, villogást, tündérlalázást meg csillámpónizást, és végre normálisan állandó fénnyel világítani. Az első 6 funkció alighanem komoly energiabefektetés árán elért feature… csak igény nincs rá :D Downtempo, kicsit acid/smooth jazz, szokásos nosferatoskodás.

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
e!!
No Comments »  

Szöveget akartam, vagy prózát. geriatric1927 YouTube csatornáján találtam rá arra, amit kerestem. A zene alatt egy idős angol férfi mesél az életéről, csapongva. Talán túl sokat is használtam fel belőle, ezért készítettem egy instrumentális verziót is:

Némi videóillusztrációval pedig az egész:

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
e!!
1 Comment »  

A mostani számnak több munkacíme lehetne, néhány órára megmaradt Vázlat 76-nak, de még egy kicsit dolgoztam rajta, és úgy gondolom, megérdemel egy címet: Sleepwalk. Tegnap egész nap alvajártam, és mire kipihentem magam egy délutáni alvással, ezzel a zenével újra felborítottam a rendet. Vázlatként Mister Parker szövege van beledobva háromszor.

Update: a 2009-es Jazzy dalversenyre kicsit átkevertem néhány zenémet, és Mister Parker helyett betettem a Harlemi éjszakák című fiml néhány sorát a fenti zenébe. Így lett végül magyar nyelvű – a számszerkezetben nincs különbség.

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 8.0/10 (4 votes cast)
e!!
4 Comments »