Close Panel

Az a véleményem, hogy a egy számhoz, vagy produceri munkához hozzáadott értékek között egyensúly kell legyen valahol a zenélés, a mintavételezés, és a hangkép között. Már feltéve, ha fogyaszthatót akar az alkotó létrehozni. Bármelyik kerül előtérbe, már más lesz belőle – ha a zenei hozzáértés van elől, akkor fúziós jazz a vége, vagy valami elborult progresszív dolog. Ha a sampling van elöl, akkor az eredetiség hiánya jelenhet meg vádként, még akkor is, ha rengeteg kreativitás kell egy csak zenei hangmintákból összeállított új zene létrehozásához (lásd: Prodigy). Ha pedig a hangkép a lényeg, az amolyan hangmérnököknek szóló tetszelgés, vagy sound installation, egy lassú, ismétlődő elemeket nem tartalmazó, 7-10-15 perces opusz gyönyörű vonós meg ütős hangokkal örömöt okoz a fülnek, mert szépen szól, de önmagában nem elég fogyasztható. Én egyikben sem vagyok elég erős, éppen ezért gondolom azt, hogy egyensúlyban kell legyenek, mert annyira értek mindegyikhez, hogy egyharmadát kitegye a számoknak. Ezért most elhagytam az egyakkordos megfejtéseket, és megnéztem, mi történik, ha visszalapozok a 4-5 szólamú jazzes akkordokhoz, és megnézem, vajon mi keresnivalója van egy hosszabb akkordmenetnek egy hiphop beatben.

A 59 Years on Field arra utal, hogy idén 59 éves a 59FIFTY formájú sapka, és az egyik Boston sapkámon díszeleg egy erre emlékeztető plecsni.

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
e!!
No Comments »  

Amit itt próbálgatok, az továbbra is az, hogy általam feljátszott különböző zenesávokból veszek hangmintákat, és abból próbálok valami mást csinálni AKAI MPD-vel – azaz olyan samplingelt zenét létrehozni, amiben nincsen “lopás”, hanem saját magamtól lopok :)

Maga a zene egyébként arra a jelenetre emlékeztet, amikor a Rain Manben mennek át egy K-hídhoz hasonló hídon, és Dustin Hoffmann számoja a pilléreket, ezért lett Bridges a címe.

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
e!!
1 Comment »  

Na alapvetően nem vagyok egy nagy sampleres, szerintem olyan 17 éve vágok saját mintákat, de MINEK, illetve nem szoktam fél másodpercnél hosszabb dolgokat használni, csak nagyon ritkán. De miután zenész vagyok, és ez BAJ, mert mindent zenéléssel akarok megoldani, vettem egy AKAI MPD26-ot, amivel az APC40 mellé téve már tudok itthon egyedül űrállomásosat játszani pizsiben, ha más nem. Aztán ha ezen túlvagyok, akkor megpróbálok ezzel feldobolni dolgokat, arra annyira nem tetszik egyébként, konkrétan dob kéne.

Viszont szétkapott hangmintákat variálni jó lesz. Itt még szerényre vettem, az elején hallható idióta minták vannak MPD-re osztva, illetve felvettem 1-2 perc elektromos zongorás kíséretet, és utána azt is szétdobtam 16 mintára, és beütögettem. Az egész MPD-vel az a célom, hogy eltávolodjon a zeném az élőzenétől, ne az legyen, hogy 1 perc alatt felzongorázok 5-6 sávot és kész a zene, hanem legyen olyan, mintha valaki másnak a zenéjéből mintáztam volna ki. Megoldás: játszom valamit, és utána saját magamat mintázom. Na erre lesz jó az új lakó. Meg ez legalább megy USB powerről, nem úgy mint az APC a csilliárd ledjével, tehát kb. bárhol bedugom és lehet mókázni. Összeraktam még 1-2 beteg ötletet, majd ha lesz időm kicsinosítani, akkor lesz belőle feltöltött zene is. Konkrétan simán 20 percig el lehet ücsörögni ugyanarra a dobra, és totál ugyanazt a 16 hangmintát baszogatni rá. Eddig is voltak ilyen sampler padjeim, de valahogy nem tud érdekelni, ha nem 4×4 van kirakva. Most tud érdekelni :D

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
e!!
1 Comment »  

Ez még igazából (2013) december közepéről van, 2 nappal Halott Pénzzel való első közös fellépésünk után, szerintem hulla fáradt voltam, mert koncert után még elvesztem egy 4-5 órára a környéken, és bolyongtam reggelig, és félek, hogy másnap is rosszalkodtam valamit. Kurvára érdekelnek az ilyen beatek, ahol 2-4-re jön valami rövid akkord, igazából ezért kéne egy filléres gitár. Ennyit azért csak el tudnék játszani. Meg Levente Pétertől valamit…

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
e!!
No Comments »  

Itt volt Muki barátom Ausztráliából, szerintem jó ha 3-4 évente jár itthon, úgyhogy szóraKÁZtunk kicsit. Ez azt hiszem kb. 25 perc terméke, de tetszett, úgyhogy feltöltöttem, ehhez adnom kellett valami művésznevet Mukinak, hiszen az nem járja, hogy csak hűbelebalázs módjára pakolgatunk fel zenéket a netre, aztán még nevünk sincs. De ha nem kell neki, akkor ez a Craig9 is én leszek, mert milyen menő név már, ránézel, és egyből levágod (tévesen), hogy “á, az biztos valami HÍRES” :) Camilo feat. Craig9 – Purple Turtle :)

VN:F [1.9.5_1105]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
e!!
No Comments »